A A A

Diamantul, piatră naturală și imitațiile sale

Din cele mai vechi timpuri omul a utilizat diverse pietre naturale pentru a se împodobi pe sine sau obiectele sale. Pietrele prețioase au fost utilizate cu predilecție pentru caracteristicile lor deosebite: frumusețea dată de culoarea și strălucirea acestora, durabilitatea și mai ales raritatea.


Diamantul, prin calitățile sale excepționale și raritate, ocupă un loc aparte în rîndul pietrelor prețioase. Valoarea unui diamant natural este stabilită în funcție de calitatea acestuia.


Cei 4 ”C” (cut/clarity/color/carat) – care definesc calitatea unui diamant sunt masa exprimată în carate, claritatea, culoarea și calitatea tăieturii.


Carat = este unitatea de măsură pentru diamante și alte pietre prețioase.
Măsura unității este de 0,2 grame.


Clarity = Claritatea înseamnă prezența sau absența incluziunilor minuscule, în interiorul pietrei și/sau la suprafață.


Color = Diamantele pot avea orice culoare a spectrului, dar cele mai multe diamante extrase sunt incolore și au mici urme de galben, unele maro sau gri. Culoarea lor este reprezentată simbolic prin cifre sau litere.
Cele mai rare diamante sunt cele de culoarea roșu, roz, verde și albastru. Diamantele care au o culoare suficient de saturată sunt numite diamante ”fancy-color”.


Cut = modul de tăiere, fațetare și perfecțiunea execuției.


De-a lungul timpului oamenii au încercat să înlocuiască această piatră rară cu imitații, pietre naturale sau pietre sintetice obținute în laboratoare, cum ar fi:

 

  • pietre naturale incolore: zircon incolor, safir incolor, cuarț;
  • pietre sintetice: moissanitul sintetic, safir sintetic incolor, spinel sintetic incolor;
  • pietre artificiale: zirconia cubică, fianitul, strass.


Cum se deosebesc diamantele naturale de cele contrafăcute?


Una dintre cele mai importante probleme ale gemologului (expertul în pietre prețioase) o constituie diferențierea  diamantelor naturale fașă de imitații.


Deosebirea diamantelor naturale de cele sintetice și de imitații ale acestora se poate realiza cu precizie numai în cadrul unui laborator specializat, deoarece pe lîngă experiența vastă, expertul apelează și la instrumente de analiză specifice. O primă etapă o constituie identificarea tipului de piatră și natura acesteia prin diverse metode, măsurarea unor parametri, cum ar fi  indicele de refracție folosind refractometrul, determinarea densității și măsurarea conductibilității termice.


În cazul diamantelor naturale, folosindu-se aparate specifice, se stabilesc caracteristicile, precum culoarea, claritatea, tipul fațetării, fluorescența și tratamentele aplicate pentru îmbunătățirea calității acestora.


Unde se pot testa și cine le poate garanta autenticitatea?


Verificarea pietrelor prețioase în general și a diamantelor în particular trebuie realizată în cadrul laboratoarelor gemologice, dotate cu aparatură specifică și personal calificat.


În ultimii ani experții Camerei de Stat pentru Supravegherea Marcării au constatat mai multe cazuri, în care s-a solicitat reexpertizarea unor pietre prețioase, îndeosebi diamante, însoțite deja de certificate de expertiză eliberate fie în Republica Moldova de către persoane care efectuează expertiza pietrelor prețioase, fie de către laboratoarele din străinătate, certificate prin care se atribuiau pietrelor respective calități mai bune decît cele reale, cu scopul de a le majora artificial valoarea.


De aceea ar fi de reținut că  atunci cînd dorim să cumpărăm diamante naturale, nemontate sau montate în bijuterii, însoțite de certificat, să ne asigurăm, că acesta a fost emis de un laborator internațional  specializat în expertizarea pietrelor prețioase sau de către Camera de Stat pentru Supravegherea Marcării.


Principalele înșelăciuni la comercializarea pietrelor prețioase constate de Camera de Stat pentru Supravegherea Marcării.

 

  • Comercializarea diamantelor, rubinelor, safirelor și a smaraldelor de calitate joasă la prețuri corespunzătoare unora cu calități superioare;
  • Comercializarea pietrelor sintetice drept pietre naturale, spre exemplu  - rubine sintetice și diamante sintetice vîndute ca rubine naturale și respectiv diamante naturale;
  • Comercializarea unor pietre de imitații drept pietre naturale, de exemplu moissanite sintetice și zirconii cubice vîndute ca diamante naturale;
  • Omiterea informațiilor corecte și complete privind natura pietrelor și tratamentele aplicate acestora pentru îmbogățirea calității;
  • Comercializarea unor pietre prețioase însoțite de certificate de expertiză, în care caracteristicile pietrelor sunt supraapreciate, eliberate de laboratoare internaționale practic necunoscute.