A A A

Întrebări și răspunsuri

Întrebare: Care sunt titlurile pentru metale preţioase stabilite în Republica Moldova?


Răspuns: In conformitate cu prevederile pct.14 al Hotărîrii Guvernului nr.892 din 28.08.01, cu privire la supravegherea marcării de stat, pentru articolele din metale preţioase, fabricate şi / sau întroduse în ţară pentru comercializare, sunt stabilite următoarele titluri:

 

 

Întrebare: Care este costul serviciilor de probare, marcare a articolelor din metale preţioase şi diagnosticarea pietrelor?


Răspuns: “Lista serviciilor şi tarifele pentru probarea şi marcarea obiectelor din metale preţioase, expertizarea metalelor preţioase şi diagnosticarea pietrelor preţioase este aprobată prin Hotărîrea Guvernului RM nr.58 din 11.02.2019  cu privire la aprobarea listei serviciilor, tarifelor și a metodologiei de  calculare a acestora pentru serviciile prestate în domeniul metalelor prețioase și pietrelor prețioase

De exemplu pentru persoane fizice costul serviciilor de:

 

 • probare a unui articol din aur cu pietre, cu masa 2,5 g şi aplicarea marcajului de stat de tip laser,  va constitui 41,47 lei (unitatea);
 • probarea şi marcarea a unui articol din argint cu pietre, cu masa  până la 3 g, va constitui 17,28 lei (unitatea);
 • diagnosticarea pietrelor preţioase (diamant) cu masa  pînă 0,1 carate - 43,20 lei; de la 0,1-0,49 carate -72 lei;de la 0,50-0,99 carate -180 lei, peste 1 carat -360 lei; determinarea pietrelor colorate 72 lei .


Întrebare: Este obligatorie marcarea de stat a articolelor din metale preţioase şi pietre preţioase expuse în comercializare?


Răspuns: În conformitate cu prevederile pct. 11 al Hotărârii Guvernului nr.261 din 13.05.96, cu privire la aprobarea Regulilor comerţului cu amănuntul, recepţionării, păstrării şi evidenţei articolelor din metale preţioase şi pietre preţioase, comercializarea articolelor din metale preţioase şi pietre preţioase se efectuează în cazul în care au imprimatele ale emblemei producătorului şi imprimate ale marcajului de stat. Articolele de producţie străină, importate în Republica Moldova, trebuie, de asemenea, să aibă în mod obligatoriu imprimate ale marcajului de stat, aplicat de Camera de Stat pentru Supravegherea Marcării de pe lângă Ministerul Finanţelor al Republicii Moldova.


Întrebare: Ce informaţie e necesar să conţină eticheta articolelor giuvaere din metale preţioase?


Răspuns: În conformitate cu prevederile pct. 12 din Regulile comerţului cu amănuntul, recepţionării, păstrării şi evidenţei articolelor din metale preţioase şi pietre preţioase, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr.261 din 13.05.96 și art.20, alin.3 al Legii nr.105  din 13.03.2003 privind protecția consumatorilor, pe eticheta articolelor din metale preţioase şi pietre preţioase expuse spre comercializare în mod obligator se indică:

 • ţara de provenienţă a articolelor giuvaere;
 • denumirea firmei care comercializează articolul;
 • producătorul (uzina, firma, atelierul care a produs articolele);
 • denumirea articolului (inel, cercei, ş.a);
 • tipul şi titlul metalului preţios;
 • greutatea articolului;
 • preţul pentru un gram şi costul articolului;
 • tipul pietrelor preţioase (garniturilor) şi caracteristica pietrelor.


M. Margarint,
Director al I.P. Camerei de Stat pentru Supravegherea Marcării