A A A

ATENȚIE LA LINGOURILE ȘI BIJUTERIILE DIN METALE PREȚIOASE CONTRAFĂCUTE !

Instituția publică ”Camera de Stat pentru Supravegherea Marcării” avertizează despre circulația pe piața Republicii Moldova a lingourilor și articolelor din metale prețioase contrafăcute.

În perioada mai – iunie 2022, I.P. ”Camera de Stat pentru Supravegherea Marcării” a înregistrat mai multe solicitări, recepționate de la casele de amanet (lombarduri), de expertizare a lingourilor și articolelor din aur contrafăcute.

Ca rezultat al expertizării lingourilor contafăcute, s-a constatat că greutatea, densitatea și dimensiunile nu corespund cu caracteristicile lingourilor standardizate.

Totodată, în cadrul expertizării lingourilor și articolelor din metale prețioase contrafăcute s-a stabilit că, construcția și modelul acestora prezintă cavități goale care sunt umplute în mod nepermis cu metale neprețioase (taliu, wolfram).

Aceste cavități sunt acoperite iscusit, mascând și camuflând umpluturile nepermise.

 

O formă de contrafacere depistată la bijuteriile din aur este umplutura cu aliaj din argint a cavităților verigilor în lanțurile sau brățarele falsificate.

 

 

 

 

 

 

 

Instituția publică ”Camera de Stat pentru Supravegherea Marcării” recomandă, în cazul apariției unor suspiciuni privind veridicitatea lingourilor și articolelor din metale preţioase, expertizarea acestor valori în condiții de laborator.

În contextul celor expuse, Instituția publică ”Camera de Stat pentru Supravegherea Marcării” atenționează persoanele juridice și fizice să fie vigilente la recepționarea, achiziţionarea lingourilor și articolelor din metale preţioase, întrucât contrafacerile reprezintă un pericol real.