Viceministrul Finanţelor dl Ștefan Creangă la 03.04.2014 a convocat şedinţa de lucru cu participarea agenților economici, producători de articole din metale preţioase şi pietre preţioase, în cadrul căreia s-au discutat unele aspecte din domeniul fabricării bijuteriilor din metale preţioase şi pietre preţioase.
În cadrul şedinţei au fost abordate subiectele privind necesitatea înregistrării şi reînregistrării anuale a semnului nominal personal, atribuit agenţilor economici care confecţionează articole din metale preţioase şi pietre preţioase şi posibilitatea de introducere a marcajului de tip lazer, pentru toate articolele din metale preţioase fabricate în Republica Moldova.
Viceministrul a menționat, că obiectivul şedinţei este susţinerea din partea statului a producătorilor autohtoni de articole din metale preţioase şi pietre preţioase şi a susţinut agenţii economici să înainteze propuneri de modificare a cadrului legal în domeniul vizat.
S-a propus producătorilor autohtoni de articole din metale şi pietre preţioase să înregistreze semnul nominal personal o singură dată, iar reînregistrarea să se efectueze doar prin remiterea scrisorii de informare, că semnul nominal rămîne acelaşi.
Agenţii economici s-au expus pentru păstrarea înregistrării anuale a semnului nominal personal, deoarece prezenţa semnului nominal serveşte ca o garanţie pentru consumatori, iar producătorul duce o evidenţă strictă a articolelor din metale preţioase confecţionate. Totodată, în cazul litigiilor judiciare spun ei, semnul nominal aplicat pe articolele dubioase, contribuie la identificarea producătorului acestora.
Dl Ş.Greangă a abordat problema de introducere a marcajului de tip lazer pentru toate articolele din metale preţioase, inclusiv cele fabricate la comandă. Dlui consideră, că marcajul lazer de tip codificat (qrcod) va exclude circulaţia pe piaţa internă a articolelor din metale preţioase cu marcajul falsificat, inclusiv cel mecanic.
Producătorii de bijuterii au afirmat, că marcarea articolelor prin metoda lazer crează anumite obstacole, deoarece articolele prezentate la Camera de Marcare pentru marcarea de stat urmează apoi să fie şlefuite, finisate, după care marcajul lazer aplicat pe acestea devine puţin vizibil, pe cînd marcajul mecanic se păstrează intact.
Totodată, giuvaierii au menţionat, că la marcarea articolelor în stare finită cu pietre inserate se adaugă cheltuieli suplimentare, cu 20% mai mult, iar în conformitate cu normele procesului tehnologic, fixarea pietrelor se efectuează după marcarea articolelor. Agenţii economici au abordat problema aplicării tarifului dublu pentru articolele din metale preţioase, care nu corespund titlului declarat.
Dl Ş.Creangă a solicitat elaborarea de către Camera de Macare a fişei operaţionale pentru serviciul suplimentar de probare.
Participanții la eveniment au afirmat, că un factor important pentru producătorii autohtoni de bijuterii din metale preţioase este elaborarea unor standarde unice pentru fabricarea articolelor din metale preţioase.
Porducătorii au solicitat suportul Ministerului Finanţelor la organizarea expoziţiilor şi promovarea produsului autohton.
Viceministrul a dat asigurări, că în regim de urgență vor fi examinate toate propunerile și sugestiile în scopul ameliorării situaţiei în domeniul vizat.