A A A

În atenția cumpărătorilor de bijuterii din metale prețioase, caselor de amanet (lombardurilor) și agenților economici care dețin licență pentru achiziționarea articolelor din metale prețioase

Camera de Stat pentru Supravegherea Marcării atenționează persoanele juridice și fizice despre  numărul impunător de cazuri de falsificare a bijuteriilor din metale prețioase și pietre prețioase.

 

Mulți cumpărători de bună credință sînt păcăliți zilnic cu bijuterii false. Metodele folosite de șarlatani pentru a înșela consumatorii sînt diverse. Contrafacerea articolelor din metale prețioase sînt multe și pot apărea sub diferite forme:

 

Imitațiile

Există mai multe aliaje din metale comune, care după culoare se aseamănă cu aliajele metalelor prețioase. De exemplu bijuteriile din alamă (cupru-zinc). Foto nr.1

 

Foto nr.1

 

 

Umpluturile

Uneori, datorită construcției sau modelului bijuteriile prezintă cavități goale ce pot fi umplute cu diverse metale neprețioase (cupru, plumb, nichel, ș.a), materiale ce cresc artificial greutatea obiectelor și, respectiv, prețul acestora. Umpluturile sînt camuflate cu dibăcie, fiind practic ”invizibile” ochiului neînarmat. Foto nr.2 - 5.

  

Foto nr.2                                                                 Foto nr.3


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto nr. 4                                                             Foto nr.5

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Acoperirile

Există obiecte de metale comune placate cu un strat de diferită grosime de metal prețios.

 

Diferența dintre bijuteriile din metale prețioase veritabile și cele cu metale neprețioase nu pot fi depistate cu ochiul liber și trebuie supuse unei expertize în condiții de laborator la  Camera de Stat pentru Supravegherea Marcării.

 

Pentru a stabili dacă o brățară, verigheta sau castul inelului este umplut cu metal neprețios, specialiștii Camerei de Marcare verifică greutatea articolului, îl testează pe piatra de probare și la spectrometru roentgeno-fluorescent sau fac o analiză distructivă, cu acordul proprietarului.

 

Conform legislației Republicii Moldova, toate articolele din metale prețioase comercializate sau fabricate la comandă trebuie sa fie marcate cu semnul de marcare de stat aplicat de Camera de Stat pentru Supravegherea Marcării.

 

Recomandăm consumatorilor să verifice marca de stat aplicată pe articolele din metale prețioase și veridicitatea acestor bijuterii la CSSM. Date de contact: mun. Chișinău, str.Cosmonauților, 7,  tel.022 242198, 022242176.

 

Evitați să cumpărați bijuterii de la persoane, care vă ”acostează” pe stradă sub diferite pretexte.

Nu cumpărați bijuterii de la comercianții ambulanți.